Marie Antoinette

Marie Antoinette

Marie Antoinette var inte en exceptionell kvinna. Hon var alldeles ordinär. Men hon föddes under en tid då revolutionära frön spirade. Utan dessa revolutionära frön hade hennes liv vid Versailles palatset passerat obemärkta för efterkommande generationer. Oavsiktligt bidrog hon till att revolutionen kom till stånd under den tid då hon och Ludvid XVI regerade. Uranus, som ”singelton” i konjunktion med MC kröner hennes horoskop.

Marie Antoinettes horoskop

Marie Antoinette av huset Habsburg föddes med Solen i Skorpionens tecken och hennes liv skulle gestalta sig som en övning i ytterligheter. Det skulle också visa på en exemplarisk transformation. I Marie Antoinettes fall blev de sista åren i hennes 38-åriga liv de avgörande. Det skulle till de radikala ändringarna i det franska samhället som drabbade det sorglösa livet i Versailles innan Marie Antoinette nådde djupet inom sig själv; fann de oinkasserade rikedomarna. Hennes livstecknare Stefan Zweig noterade att ”i det ögonblick hennes yttre makt tar slut märker hon att något nytt och stort börjar inom henne, något som utan dessa prövningar inte skulle ha kunnat komma fram”. Just makt är ett ämne förknippad med Skorpionens tecken. Att gripa in och omvandla, i detta fall, henne själv. Marie Antoinette skall också ha sagt att först i olyckan vet man verkligen vem man är.

Hon visade inga egentliga tecken på storhet, denna bortskämda flicka som önskade endast att oavbrutet roa sig. Vi ser Solen, Månen och Venus i 5:e huset som visar hur vi ger uttrycker oss själva; hur vi skapar, leker och älskar. Bland sina många nöjen var det maskerad som roade Marie Antoinette mest. Maskerad, inkognito, kunde hon i Skorpionsk anda blanda sig med sina gäster, flirta ohämmat och få insyn i skeenden som annars skulle bli dolda för drottningen. Hasardspel var ytterligare ett nattligt nöje och förlusterna vid spelbordet gav henne epitetet Madame Deficit (=Madame Underskott). Här noteras Neptunus i 2:a huset i kvadratur till Marie Antoinettes Sol-Venuskonjunktion i 5:e huset. Marie Antoinettes enorma slösaktighet är förklaringen till den gigantiska statsskulden som blev till under Ludvig XVI tid på tronen. Och förklaringen till det hat till henne som växte fram hos folket.

Under en tid då folket svalt visade denna kvinna inte en tillstymmelse till sparsamhet utan tvärtom kostade på sig själv och sina vänner de mest dyrbara nöjen.  Neptunus styr MC i Fiskarna och kan här antyda hennes ”martyrskap” men också med den nämnda kvadraturen till Neptunus färskt i minnet, far vi en vild av hur hon framstod i andras ögon. Södra Nodens placering i Fiskarna i 10:e huset kan i detta sammanhang illustrera det skandalomsusade liv som tvingade henne ner från tonen. Det var på hennes andra Nodcykel 1793 som hon tvingades lämna ifrån sig allt, inklusive livet.

Vi associerar kollektiva resurser till Skorpionens tecken och 8:e huset. Marie Antoinette hyste inte stor respekt för de medel regeringen inhämtade från folket utan tycktes uppleva förmögenheten som hennes att förvalta efter egen vilja. Resultatet av denna kungliga arrogans fick hon möta så småningom och kan ses i Mars i 1:a huset i opposition till Saturnus, styraren för 8:e huset.

Marie Antoinette fick fyra barn varav två insjuknade och dog. Kvar blev en son och en dotter. Dottern överlevde revolutionen och sonen vars öde alltjämt är höljt i dunkel tog adjö, ännu inte nio år gammal, av sin mor i nationalförsamlingen där han anklagade henne för incest. Minns Solen och Venus i Skorpionen i 5:e huset där vi hittar våra ”skapelser”. Hon fick lida och genomgå kris även genom tre av sina fyra barn.

Femte huset är klart accentuerat i detta horoskop. Sol-Venuskonjunktionen ingår i en stortrigon i vattentecken. Generellt ansedd som en positiv indikator i ett horoskop kan dock denna stortrigon ge upphov till en viss lättja. Mer dynamiska är däremot det

T-kors som Månen i 5:e huset ingår i. Denna Måne – som styr hennes ascendent i Kräftan och således beskriver hennes yttre personlighet – i Vågens tecken vittnar om hennes nöjeslystnad och förkärlek för allt vackert. Marie Antoinette, Rokokodrottningen, var i högsta grad modemedveten och den tongivande bland Frankrikes aristokrati i både klädsel och frisyr. Det var på den nivå hennes medvetenhet förblev tills förvandlingen ägde rum. Månen i Vågen får däremot kvadraturer från både Mars i 1:a huset och Saturnus i 7:e huset. Dessa två planeter, genom sin opposition till varandra beskriver mycket väl hennes relation till Ludvig XVI, med vilken hon hade ett mycket otillfredsställande äktenskap.

Äktenskapet med Ludvig XVI lämnade alltså en del allt önska. De kom aldrig varandra nära. Först efter sju år som gifta fullbordades äktenskapet. När hon gifte sig raserades hennes gamla roll. Hon var inte längre av huset Habsburg utan Bourbon. När Marie Antoinette överlämnades till Frankrikes kungahus fick hon lämna ifrån sig varje klädesplagg, och ikläda sig de plagg den nya familjen hade med sig. Hon fick inget ha kvar av sin gamla identitet som medlem av huset Habsburg. En mycket Plutonisk ritual!

Tyvärr tyckte inte Marie Antoinette om att tänka. Det tråkade henne. Liksom studier av alla de slag. Hon hade Merkurius i Skytten och vet verkar som om större delen av hennes liv manifesterades denna placering som naiveté och överdriven optimism. Modern, den högt respekterade Maria Theresia av Österrike fruktade med all rätt denna lättsinnighet.

Ascendenten i Kräftan speglar inflytandet från modern vad gäller utformandet av Marie Antoinettes personlighet. Maria Theresia var den enda personen som något så när kunde påverka henne. Dock inte tillräckligt. Först efter 1789 då den kungliga familjen tvingats lämna Versailles började en annan sida av denna Merkurius i Skytten träda fram: Marie Antoinette började läsa och fördjupa sig i politiska angelägenheter. Hon korresponderade med inflytelserika personer i Europa. Hon började förstå värdet av att hålla sig informerad och att föra sin egen talan. Marie Antoinettes Merkurius vaknade till liv. Även hennes egen styrare, Pluto i Skytten. Hennes största ögonblick ägde rum inför nationalförsamlingen där hon fick tala och försvara sig. Rättssalen blev hennes egentliga arena. Men fransmännen hade vaknat långt innan. Pluto var redan djupt inne i Vattumannens tecken – folkets och revolutionens tecken.

Marie Antoinette, stark och stolt med Mars i 1:a huset var inte benägen att erkänna att hon felat. Hon gick till sin död fortfarande oförstående inför den vrede hon väckt hos folket. Skorpioner väcker ofta extrema känslor och kanhända att vreden växte inför hennes obändiga vilja. Men hon hade vuxit som människa. Hon mognade åren strax innan sin död. Hon fann oanade resurser inom sig själv. Det var en transformerad Marie Antoinette som mötte bödeln.

Hennes liv exemplifierade ytterligheter: Från ett liv av överflöd i ett palats till armod i en kolsvart fängelsehåla där hon tvingades låna nödvändiga slantar av tjänsteflickan; från att ha besuttit mycket makt till att sedan bli helt utlämnad till andras; från att vara den hyllade och beundrad Rokokodrottningen älskad av alla till ett slut i enkla plagg, vithårig, hatad. Ner i avgrunden för att göra den nödvändiga transformationen möjlig. Livstecknaren noterade att hon blev drottning först när hennes krona togs ifrån henne. Som sann Skorpion var hon ytterligt behärskad in i det sista. Rakryggad och stolt gick hon schavotten och en massgrav till mötes. Hon blev en i massan till sist.        

Kommentarer inaktiverade.